Soms merk je bij het loslaten pas hoeveel je hebt gedragen.

Systemisch werk

Ik werk met individuele (familie) opstellingen en ik gebruik systemisch werk met opstellingen bij reguliere consulten.

Systemisch werk maakt je thema voelbaar. Niet alleen vanuit jouw perspectief maar je neemt het waar met alles wat erbij hoort waardoor je als het ware uitzoomt. Zo kun je het hele beeld omvatten.

Dit beeld neem je waar in je lijf waardoor de stilstaande, statische emotie (de blokkade) in beweging komt. Je voelt de emotie waardoor het weer stromende, dynamische energie wordt. Praten en analyseren helpen wel om iets cognitief te begrijpen maar vaak blijf je lang “in je hoofd” en komt er weinig gevoelsmatig in beweging. Alle gedachtes die je verbindt aan de emotie zorgen ervoor dat je jezelf met het probleem identificeert waardoor je vast blijft lopen in het drama. Enkel vragen/inzichten die je meer laten zien dan het perspectief dat je hebt helpen om zichtbaar te maken en te voelen. Systemisch kijken werkt door je direct het totale beeld te laten ervaren. Als je het hele beeld kunt omvatten en voelen dan lost het zich op. Ik werk met systemische vragen en met verschillende soorten opstellingen om een thema letterlijk zichtbaar te laten worden. Dit kan als individueel, los consult of als onderdeel van een maatwerk traject. 

Je kunt wel weten hoe je het beste voor jouw lichaam zorgt maar soms staan (onbewuste) overtuigingen, gedrag en patronen in de weg van blijvende verandering. Door opstellingen kun je niet helpende dynamieken aan het licht brengen zodat jij uit die herhalende patronen kunt stappen. Vaak worden deze meegenomen uit je familiesysteem van herkomst en herhalen ze zich steeds maar weer (op een iets andere manier) in je leven. Ervaar wat je niet bent zodat je weer kunt voelen wie je wel bent.

Ook combineer ik systemisch lichaamswerk met energetisch lichaamswerk en haptonomie. Wanneer we met gevoel aanwezig zijn in ons lichaam dan werkt het als ons kompas. Daarmee weten we veel meer dan ons denken kan bevatten. Energetisch voel ik de plekken waar jij minder aanwezig bent in je lichaam. Soms is de blokkade oud en geschikt voor systemisch lichaamswerk. In verbinding met de signalen die jouw lichaam geeft kan zich zo een systemisch beeld vormen. Door middel van vragen nodig ik representanten uit en via jouw gevoel neem ik je zo mee in jouw lichaamsopstelling.

Sta lichter in het leven en ga in vrijheid je eigen weg

Systemisch opstellen

Wat mij raakt is de eenvoud en de diep helende werking. Opstellen laat je dynamisch voelen wat eerder enkel statisch waarneembaar was.

Systemisch coachen

Door contextueel te kijken ervaar je de hele situatie. Vaak is het enkel een vraag die het onzichtbare zichtbaar maakt. Tijdens het coachen gebruik ik ook vormen van visualisatie, NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en TA (Transactionele analyse).